Emnet er hot og en del organisationer har påbegyndt udviklingsprojekter der involvere blockchain og blockchain fabric. Tanken om det distribuerede netværk, hvor kommunikation mellem de forskellige noder på netværket og softwaren der anvendes er en fin ide, hvortil den hidtidige største implementering er BitCoin, hvor en række uafhængige PC’ere og optimerede servere bruges til at knække en algoritme og sende beskeder afsted til validering mod en ”ledger” der findes på stort set samtlige noder i netværket.

Konsulenthuset Gartner har fornyeligt udgivet en rapport der indikerer, at nok er en række interessante virksomheder i gang med at implementere blockchain, men der mangler stadig gode eksempler på projekter, hvor blockchain og blockchain fabric giver større værdi for projektejerne end anvendelsen af den klassiske klient-server arkitektur mønster.

Anvendelsesområder

Der findes flere forskellige anvendelsesområder i forhold til blockchain og blockchain fabric teknologierne, hvortil forskellige aktører i IT-branchen har omtalt:

1. Kontraktindgåelser.

2. Skøder og matrikler.

3. Finansielle transaktioner.

4. Geografiske data (med udgangspunkt i viden om ajourføring).

5. Pant i ejendomme og andre genstande af værdi.

Bemærkelsesværdige projekter

Søfartsstyrelsen har annonceret, at styrelsen vil sætte gang i et projekt der tager sit udgangspunkt i at anvende blockchain teknologierne til at vise et generelt register over skibe.

Forskellige ”fintech” virksomheder er begyndt på at bruge blockchain teknologien til at udvikle transaktionsorienterede produkter der kan anvendes i forhold til at bevise ejerskab over aktier, ejendom eller tilsvarende. Der er også enkelte ”fintech” virksomheder der er begyndt på at udvikle deres egne ”kryptovalutaer”.

Konklusioner

Der findes en række interessante områder, hvor Blockchain teknologien kan anvendes, men samtidigt så mangler de gode eksempler på implementeringer af teknologien at slå igennnem. Konsulenthuse som Gartner har tidligere omtalt at de blockchain-baserede projekter, som virksomheden havde indsigt i det store hele kunne implementeres nemmere og bedre ved hjælp af en centraliseret arkitektur fx med en server og webservices eller client-server.

Kilder

1. Boye, M. (2017). Analytiker: »Jeg har ikke set et blockchainprojekt, der ikke ville være bedre uden blockchain«. https://www.version2.dk/artikel/analytiker-jeg-har-ikke-set-blockchainprojekt-ikke-ville-vaere-bedre-uden-blockchain-1074744

 

 

 

Offentliggjort af CoherencyArchitect

MSc in Information Technology in eBusiness with a special focus on enterprise architecture, business strategy and business transformation and BSc in Business Administration and Business Computing. Graduate Diploma in Business (International Business).

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: